Jelentés 4: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

2300

Napi találkozások száma

256 millió

HUF felajánlás az adomanyozz.hu-n keresztül

900

Napi önkéntes dolgozók száma

5 tonna

Adomány naponta Ukrajna felé

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

Napi 5 tonna adományt szállítunk Ukrajna felé.

Segélyszállítmányok Ukrajnába

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központot nyitott Beregszászon, amit folyamatosan tölt fel a budapesti központi raktárból. A magyar máltások naponta 5 tonna adományt szállítanak Ukrajna felé, tartós élelmiszertől pelenkáig, higiénés eszközöktől takarón át a kötszerekig, betegágyakig bezárólag. Ezen a héten az olasz máltai partnerünk (CISOM) segélyszállítmányait vettük át Budapesten és a következő napokban juttatjuk el fokozatosan az ukrán területre.

Beregszász

Beregszászon a néhány napja rendelkezésre álló új raktár naponta 1-2 alkalommal fogadja a máltai szállítmányokat. A készlet növelése fontos, mert az üzletek árukészleteit nem töltik fel, az ellátó rendszer Ukrajna belső részeibe szállít, ahol nagyobb a hiány. A máltai központban néhány napos szünet után újra nyílt az ingyenkonyha, az ebédet kerékpárral viszik ki az időseknek, takarékossági megfontolásokból.

Beregsurány

Március 13-án sajtóügyelet indult a beregsurányi máltai segítőponton, aminek feladata, hogy az oda érkező hazai és külföldi tudósítókat fogadják, tájékoztatást adjanak a Máltai Szeretetszolgálat feladatellátásáról, valamint a határra látogató közszereplőket, egyházi és állami vezetőket szükség esetén összekössék a helyi csapat vezetőjével. Így a menekültek ellátásában lévő kollégáknak nem kell kiállniuk a munkából a sajtó érkezése miatt. A sajtóügyelet működése indokolt, ugyanis például hétvégén a helyszínen volt az amerikai Associated Press hírügynökség, több magyar csatorna szerkesztősége és egy horvát tv csatorna munkatársai is.

A segítőponton jól bejáratott rendszer szerint működik az ide érkezők ellátása, a segítség nyújtása. Bővült a segítőponton lévő elektromos hálózat és a menekülők rendelkezésére álló vízvezeték is.

Dél-Alföldi Régió

Soltvadkerten, Zákányszéken és Kiskunmajsán jelöltek ki fogadóállomást az ukrajnai menekülők elhelyezésére, ezen felül Kecskeméten is számos család tartózkodik. A régió vezetése máltai szervezeteket osztott be a szállásokon elhelyezett családok támogatására. A térségben 23 adománygyűjtő pont működik, ahová rengeteg tartós élelmiszer és pénzbeli felajánlás is érkezik. Az adományokat Kecskeméten gyűjtik össze, majd innen viszik tovább Beregszászra. A kecskeméti önkormányzat ezen kívül vásárolt egy lakóautót is a beregszászi máltai szervezet számára, amit mozgó segélypontként használhatnak.

Keleti pályaudvar

A pályaudvaron továbbra is zajlik a menekülők fogadása, segítése, de a Máltai Szeretetszolgálat a helyszínen dolgozó szervezetekkel megegyezve átszervezte segítő szolgálatát. Megszüntette a helyszínen az adományok fogadását, osztását, mivel a menekülő emberek élelmiszerrel való ellátása máltai közreműködés nélkül is folyamatos. Kisgyermekes anyukák, idősek, valamint fogyatékkal élő emberekkel utazók részére várakozó helyet, úgynevezett „csendes sarkot” alakított ki. Erősíti a tolmács- és információs szolgálatot. Szervezetten segíti a szálláskeresést, és segít a Budapesten belül elhelyezettek fuvarozásában is. Mozgáskorlátozott és fogyatékossággal élő emberek számára kerekesszéket, járókeretet és egyéb gyógyászati segédeszközöket szolgáltat.

Budapest: Rimaszombati út

Új ideiglenes szállót nyitott Budapesten a Máltai Szeretetszolgálat, az önkormányzati tulajdonban lévő, használaton kívüli Rimaszombati úton található kollégiumban. A szállót március 12-én önkéntesek segítségével takarították ki, rendezték be, 13-án pedig megérkeztek az első menekültek. Az épületben 35 fő elhelyezésére van lehetőség, de szükség esetén 20 pótággyal bővíthető a kapacitás. Az átmeneti szálláson naponta 6 önkéntes teljesít szolgálatot.

Budapest: Piroska út

A Piroska úti vendégház 27 szobája folyamatosan telt házzal működik, az itt elhelyezettek jellemzően egy vagy két éjszaka után tovább indulnak.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Kovács Bence; Majoros Árpád Csaba

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2023 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.