Jelentés 5: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

2300

Napi találkozások száma

900

Napi önkéntes dolgozók száma

5 tonna

Adomány naponta Ukrajna felé

cca. 700 fős

Szálláskapacitás az ukrán menekülteknek

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

Közel 700 fős szálláskapacitás az ukrán menekülteknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményi hálózatában.

Segélyszállítmányok Ukrajnába

A beregszászi raktár csaknem teljesen megtelt, amit a Máltai Szeretetszolgálat Határ úti központi raktárából töltenek fel az átlagosan napi 5 tonna adományt szállító járművek. A rakományt a határ magyarországi oldalán, Tarpán pakolják át kisebb teherautókra, hogy a konvojnak ne kelljen Záhony felé kerülnie. A tartósélelmiszer, és egyéb adományok mellett, a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat igényeihez igazodóan, a Határ úti központban élelmiszercsomagokat is készítenek, így a kárpátaljai szervezet a szétosztásra tudja fókuszálni humán kapacitásait.

Keleti pályaudvar

Március 20-án, a műszak végével bezárt a menekültek Keleti pályaudvaron történő ellátása. Ugyanis az Ukrajnából érkezőket ezentúl a Dózsa György úton található BOK Sportcsarnokban látják el. A Kőbánya-Alsó vasútállomáson leszálló menekülteket a katasztrófavédelem szállítja a helyszínre, ahol a karitatív szervezetek és civil segítők egy egységesen koordinált beosztás szerint dolgoznak.

BOK Sportcsarnok

Március 21-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat adta az első szolgálatot az Ukrajnából vonattal érkezők ellátására a BOK Sportcsarnokban berendezett segítő központban, ahol több karitatív szervezet és civil segítő egységesen koordinált beosztás szerint dolgozik. A helyszínen ételt, italt, higiénés termékeket, szükség esetén gyógyszert biztosítanak az érkezőknek, működik játszósarok a gyerekeknek, valamint – a Keleti pályaudvarhoz hasonlóan – kitelepült a MÁV jegypénztár és több telekommunikációs cég is, a menekültek ügyintézésének megkönnyítése érdekében. A helyszínen orvosi ellátás is működik, kiemelt figyelmet fordítva a kisgyermekekre és betegekre.

Budapest: Kossuth Lajos utca

Március 23-án, Budapesten újabb szálláslehetőség nyílt az Ukrajnából érkező menekülők átmeneti befogadására. Az Eurostar spanyol szállodalánc a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével 50 szobát biztosít az Astoria környékén található budapesti hoteljében a menekültek részére.

Szálláskapacitás az MMSZ országos hálózatában

A Magyarországra érkező menekültek ellátásának egyik fő pillére az átmeneti szállás biztosítása. Az emberek jelentős hányada ugyanis csak átutazóban van Magyarországon. Ennek megfelelően a Magyar Máltai Szeretetszolgálat eddig közel 700 férőhelyes szálláskapacitást épített ki intézményi hálózatában, mely területileg a következőképpen oszlik meg:

  • gárdonyi intézmény: 165 férőhely
  • badacsonyi intézmény: 25 férőhely
  • Beregsurány: 140 férőhely
  • Közép Magyarországi Régió: 250 férőhely
  • ország egyéb részein: 120 férőhely.

Elsődleges szállásnyújtó kapacitások mellett másodlagos kapacitásról is beszélhetünk, ami a Szeretetszolgálat országos hálózatának azon férőhelyeit jelenti, amiket igény szerint a későbbiekben a menekülők szolgálatába lehet állítani.

Az átmeneti szállásokon a tiszta ágy és étel biztosítása mellett komplex segítségnyújtás történik, ami többek között magában foglalja a menekültekkel történő ügyintézést, információ nyújtását az utazásokkal kapcsolatosan, mentálhigiénés segítésnyújtást – hiszen az ideérkezők súlyos megrázkódtatásokat éltek át –, tolmácsolást, valamint azoknál a menekülteknél, akik Magyarországon szeretnének letelepedni, szociális segítést és szállás szervezését is.

Kísérlet új ellátási formára

„Kéthetes ellátás” néven, kísérleti jelleggel, miniprogram indul a héten, kisebb létszámmal. Ennek lényege, hogy a Beregsuránynál határt átlépő, úti cél, konkrét terv nélkül érkező családok, nyugodt környezetbe elhelyezve, személyes segítővel, a saját tempójukban gondolhatják végig, milyen lehetőségek közül választhatnak, és ennek fényében dönthetik el, hogy tovább szeretnének-e menni, vagy inkább Magyarországon telepednének le.

Tevékenységek az ország többi részén

A munka változatlanul folyik az ország különböző pontjain. Az ukrán-magyar határnál a beregsurányi segítő ponton továbbra is jól bejáratott rendszer szerint működik az ide érkezők ellátása, a segítség nyújtása. A nyugat-európai országok felé tartó menekültek megsegítésére Győrben létesült hasonló segítő pont, ahol a Győri Egyházmegyei Karitásszal együttműködésben folyamatos ügyeletet biztosít a Máltai Szeretetszolgálat.

A segítő hotspotok mellett országszerte számos helyszínen történik a menekültek elszállásolása, a szükségletek kielégítése érdekében adományok gyűjtése, kiosztása, valamint Ukrajnába történő szállítása. A konkrét helyszínek a hetente frissülő térképünkön láthatóak.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Kovács Bence

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2023 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.