Jelentés 7: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

43129

Menekülőnek nyújtott segítség

234 millió

HUF értékben kiosztott adomány

16252

Tovább utazásának segítése

7083

Menekült elszállásolása

68 db

Adománygyűjtő pont országosan

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

A tettek emberei: francia, olasz és német önkéntesek Magyarországon.

Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenysége a háború első egy hónapjában

A február 24-én kitört ukrán háború első hónapjában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 43 129 menekülőnek nyújtott segítséget, 234 millió forint értékű adományt osztott ki, és 110 tonna árut szállított Ukrajnába. A harcok kitörése óta eltelt egy hónap alatt a Szeretetszolgálat 16 252 embert szállított tovább úti céljára, vagy szervezte meg utaztatását. Négy hét alatt 7083 menekülőt helyezett el saját, vagy partnerszervezetek, támogatók által felajánlott szálláshelyeken. Saját ingatlanjaiban a két-három napra megpihenő emberek összesen 2250 éjszakát töltöttek el. A szervezet dolgozói 60 ezer óra, önkéntesei 18 ezer óra munkát végeztek egy hónap alatt a menekülők ellátása során.

A tartós élelmiszerek és higiéniai termékek fogadására megnyitott adománygyűjtő pontok országosan, összesen 68 helyszínen működnek. A menekülők megsegítésére eddig kiosztott adományok értéke 234 millió forint. Az adományok szállításában 24 jármű vett részt, ezek négy hét alatt 101 ezer kilométert tettek meg, eközben 110 tonna adományt vittek Ukrajnába.

Francia, olasz és német önkéntesek Magyarországon

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat állandó jelenléte mellett több külföldi önkéntes delegáció is szolgálatot vállal Beregsurányban. A francia Ordre de Malte France, a Máltai Lovagrend párizsi szervezetének hat fős önkéntes csapata mentőautóval és egy logisztikai járművel érkezett Párizsból, és két hétig napi tizenkét órában segítette az ukrajnai háború elől menekülő családokat Beregsurányban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítőpontján. Őket egy másik másik francia delegáció követte. A hétvégén pedig a német Malteser in Unterfranken három önkéntese érkezett a Máltai Szeretetszolgálat segítőpontjára, ahol átadták az ungvári orvosok számára gyűjtött orvosi felszerelést, gyógyszereket és konyhafelszerelést. Látogatást tett a helyszínen továbbá az olasz Associazione Protezione Civile és az EVOLSAR (European Association of Civil Protection Volunteer Teams) magyar és olasz csapata is.

Biatorbágy: logisztikai központ a Magyar Máltai Szeretetszolgálat üzemeltetésében

A DHL logisztikai cég egyik 2500 négyzetméteres, biatorbágyi raktárát ajánlotta fel a Karitatív Tanács számára, melynek vezetését a Tanács a Máltai Szeretetszolgálat szakembereire bízta. A raktárban az ukrajnai háborútól szenvedő emberek ellátásban résztvevő karitatív szervezetek számára tárolnak adományokat, melyeket a Híd Kárpátaljáért Programban ajánlanak fel cégek és magánszemélyek.

Tevékenységek országos szinten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat továbbra is országos szinten folytatja az Ukrajnából érkező menekülők megsegítését, így többek között Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Győrött fogadja az érkező családokat, akiknek az igényekhez igazodóan segít – ideiglenes szállás biztosításában, fuvar szervezésében stb. A segítő hotspotok mellett a rászorulók ellátását kiterjedt logisztikai hálózat segíti, országszerte található raktárakkal és adománygyűjtő pontokkal. Továbbá szintén országos szinten valósul meg ideiglenes elszállásolásuk is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenységeinek konkrét helyszínei a hetente frissülő térképünkön látható.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Kovács Bence

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2022 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.