Jelentés 13: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

52388

Fő menekülőnek nyújtott segítség

253

Millió HUF értékben kiosztott adomány

21331

Fő tovább utazásának segítése

9049

Fő menekült elszállásolása

68

Adománygyűjtő pont országosan

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

Nagyon nagyra értékelem magyar barátaink hosszú távú erőfeszítéseit a humanitárius segítségnyújtásban és mindenben, amit elértek.

Ban Ki-moon, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, 2012

Százezer dollárt ajánlott fel a Howmet Aerospace Foundation

Az amerikai Howmet Aerospace Foundation, a Howmet Aerospace alumíniumgyártó cég alapítványa százezer dollárt ajánlott fel az ukrajnai háború elől menekülő emberek magyarországi megsegítésére a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. A mintegy harmincötmillió forint értékű pénzadományt a cégcsoporthoz tartozó székesfehérvári Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója, Katus István adta át Győri-Dani Lajosnak, a karitatív szervezet ügyvezető alelnökének május 17-én a Szeretetszolgálat Bem rakparti központjában.

 KiK adománykártya az Ukrajnából menekülőknek

A KiK Textil és Non-food Kft. hatvanezer darab, egyenként nyolcezer forint értékű adománykártyát ajánlott fel az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülőknek, amelyeket a Máltai Szeretetszolgálat juttat el a rászorulóknak. A háború kitörése óta ez a legnagyobb egyösszegű vállalati felajánlás, ami lehetővé teszi, hogy ruházati vagy egyéb terméket vásároljanak rajta a KiK bármelyik hazai áruházában a rászorulók. A nyolcezer forint értékű adománykártyát az adomanykartya.maltai.hu oldalon igényelhet minden ukrajnai menekülő számára az érintetteket segítő szervezet, önkormányzat, cég, vagy akár magánszemély is a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól.

Eddig mintegy 60 szervezet és 350 magánszemély igényelte az adománykártyát, ami minden ukrajnai menekülőnek adható, a gyerekeket is beszámítva. Beváltásukhoz az üzletek ukrajnai útlevelet, vagy más hivatalos iratot kérnek. Az adománykártyák július 31ig érvényesek. A kiosztás nagyobb léptékben május harmadik hetében indul, a régiók 3.000-3.000 darabot használnak fel, és a beregsurányi segítőpont is a kiosztás helyszíne lesz. Külső igénylők Budapesten a Batthyány téren személyesen vehetik át a kártyákat, a vidéki szervezeteknek postán, vagy az idő rövidsége miatt csomagküldő szolgálattal kézbesítik majd a kért mennyiséget. Szállásadók, családokat támogató személyek, és Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülők egyaránt igényeltek már KIK kártyát.

Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenysége a háború kitörése óta

Az ukrán háború kitörése óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 52 388 menekülőnek nyújtott segítséget, 253 millió forint értékű adományt osztott ki Magyarországon, és 183 tonna árut szállított Ukrajnába.

A harcok kitörése óta a Szeretetszolgálat 21 331 embert szállított tovább úti céljára, vagy szervezte meg utaztatását. Eddig összesen 9049 menekülőt helyezett el saját, vagy partnerszervezetek, támogatók által felajánlott szálláshelyeken. Valamint 505 menekülőt részesített egészségügyi ellátásban.

A tartós élelmiszerek és higiéniai termékek fogadására megnyitott adománygyűjtő pontok országosan, összesen 68 helyszínen működnek. A menekülők megsegítésére eddig kiosztott adományok értéke 253 millió forint. Ám a Magyarországon kiosztott adományok mellett a munka fontos részét képezi az Ukrajnában lévők megsegítése is, melynek érdekében eddig összesen 183 tonna, 192 millió HUF értékű adományt vittek az országhatáron túlra.

Tevékenységek országos szinten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat továbbra is országos szinten folytatja az Ukrajnából érkező menekülők megsegítését, így többek között Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Győrött fogadja az érkező családokat, akiknek az igényekhez igazodóan segít – ideiglenes szállás biztosításában, fuvar szervezésében stb. A segítő hotspotok mellett a rászorulók ellátását kiterjedt logisztikai hálózat segíti, országszerte található raktárakkal és adománygyűjtő pontokkal. Továbbá szintén országos szinten valósul meg ideiglenes elszállásolásuk is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenységeinek konkrét helyszínei a hetente frissülő térképünkön látható.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2023 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.