Jelentés 18: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

52388

Fő menekülőnek nyújtott segítség

253

Millió HUF értékben kiosztott adomány

21331

Fő tovább utazásának segítése

9049

Fő menekült elszállásolása

68

Adománygyűjtő pont országosan

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

A segítségnyújtásunk fő célja, hogy az ukrajnai embereknek reményt és erőt adjunk az ottani élet újrakezdéséhez.

Sajgó Szabolcs SJ

Két kamionnyi segélyszállítmányt küld Munkácsra a Jezsuita Menekültszolgálat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal

Két kamionnal, összesen 66 raklapnyi élelmiszer- és egyéb adomány indult a kárpátaljai Munkácsra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Határ úti logisztikai központjából. A 40 tonnányi segélyszállítmányt a Jezsuita Menekültszolgálat küldi a munkácsi Karitásznak a Hungary Helps Program támogatásával. A szállítmányt a Máltai Szeretetszolgálat logisztikai partnere, a Waberer’s juttatta el a munkácsi raktárba.

A munkácsi egyházmegyében a Karitász raktárai teljesen kiürültek, ezért a Magyar Jezsuita Menekültszolgálat kifejezetten olyan adományt állított össze, amire a munkácsi Karitásznak szüksége van. Az adomány alapvető és tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket és babaápolási szereket is tartalmaz. A Magyar Jezsuita Menekültszolgálatnak ez az eddigi legnagyobb segélyszállítmánya Ukrajnába a háború kitörése óta.

Sajgó Szabolcs atya, a Jezsuita Menekültszolgálat vezetője és Solymári Dániel, a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője a két szervezet együttműködéséről és a közös segélyszállítmány hátteréről videós nyilatkozatban is beszámolt.

Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenysége a háború kitörése óta

Az ukrán háború kitörése óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 52 388 menekülőnek nyújtott segítséget, 253 millió forint értékű adományt osztott ki Magyarországon, és 183 tonna árut szállított Ukrajnába.

A harcok kitörése óta a Szeretetszolgálat 21 331 embert szállított tovább úti céljára, vagy szervezte meg utaztatását. Eddig összesen 9049 menekülőt helyezett el saját, vagy partnerszervezetek, támogatók által felajánlott szálláshelyeken. Valamint 505 menekülőt részesített egészségügyi ellátásban.

A tartós élelmiszerek és higiéniai termékek fogadására megnyitott adománygyűjtő pontok országosan, összesen 68 helyszínen működnek. A menekülők megsegítésére eddig kiosztott adományok értéke 253 millió forint. Ám a Magyarországon kiosztott adományok mellett a munka fontos részét képezi az Ukrajnában lévők megsegítése is, melynek érdekében eddig összesen 183 tonna, 192 millió HUF értékű adományt vittek az országhatáron túlra.

Tevékenységek országos szinten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat továbbra is országos szinten folytatja az Ukrajnából érkező menekülők megsegítését, így többek között Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Győrött fogadja az érkező családokat, akiknek az igényekhez igazodóan segít – ideiglenes szállás biztosításában, fuvar szervezésében stb. A segítő hotspotok mellett a rászorulók ellátását kiterjedt logisztikai hálózat segíti, országszerte található raktárakkal és adománygyűjtő pontokkal. Továbbá szintén országos szinten valósul meg ideiglenes elszállásolásuk is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenységeinek konkrét helyszínei a hetente frissülő térképünkön látható.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Majoros Árpád Csaba

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2023 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.