Jelentés 22: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

52388

Fő menekülőnek nyújtott segítség

253

Millió HUF értékben kiosztott adomány

21331

Fő tovább utazásának segítése

9049

Fő menekült elszállásolása

68

Adománygyűjtő pont országosan

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

Nagyon nagyra értékelem magyar barátaink hosszú távú erőfeszítéseit a humanitárius segítségnyújtásban és mindenben, amit elértek.

Ban Ki-moon, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, 2012

Téliesítési Terv az ukrán menekültellátás vonatkozásában

A hideg idő és a téli krízis időszak érkezésére felkészülve megkezdődött az ukrán menekültek ellátását célzó humanitárius program téliesítése. A folyamat során nagy figyelmet fordítunk a sérülékeny menekült családok, ezen belül is az idősek, gyermekek és fogyatékkal élők szükségleteinek hatékony kielégítésére.

Mivel a menekültek ellátását végző állomások télen lettek kiépítve, a szükséges infrastrukturális elemek többnyire már rendelkezésre állnak, így azokat csak üzembe kell helyezni. A téliesítéssel kapcsolatos feladatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ún. Téliesítési Programja keretében valósítja meg.

A téliesítés keretében többek között az alábbi elsődleges prioritású feladatokat határoztuk meg:

 • a nyáron használt légkondicionálókat lecseréljük a téli fűtőegységekre, így a segítőpontra érkező ukrán menekültek 4 fűtött konténerben, szükség esetén 2 fűtött orvosi konténerben várakozhatnak;
 • a Szeretetszolgálat munkatársai adományokból származó meleg ruhákkal és takarókkal készülnek az ideérkezők számára, amiket áttekinthető módon, egy külön sátorban készítenek elő, így mindenki könnyen megtalálhatja a számára szükséges ruhaneműt;
 • igény szerint személyes higiéniás csomagokat biztosítunk a segítőpontra érkezőknek;
 • meleg ételt továbbra is ingyenesen biztosítunk a segítőponton, ám az adagok számát növelni fogjuk, valamint a hideg körülményekre való tekintettel növeljük az ételek kalóriatartalmát és általában véve az ételcsomagok összeállítását a téli időjárásra való tekintettel alakítjuk át;
 • forró tea, kávé és leves továbbra is ingyenesen elérhető az ideérkezőknek;
 • a ruhák mellett szükség esetén hálózsákokat is biztosítunk a menekülteknek;
 • szabadtéren hősugárzó hőgombák kerülnek kihelyezésre, amelyek biztonságos üzemeltetésére oktatóvideó is készült a kollégák számára.

Integrációs, életvitelszerű tartózkodást segítő tevékenységek országos szinten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat továbbra is országos szinten folytatja az Ukrajnából érkező menekülők integrációját, így többek között Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Győrött fogadja az érkező családokat, akiknek az igényekhez igazodóan segít – ideiglenes szállás biztosításában, fuvar szervezésében stb. A segítő hotspotok mellett a rászorulók ellátását kiterjedt logisztikai hálózat segíti, országszerte található raktárakkal és adománygyűjtő pontokkal. Továbbá szintén országos szinten valósul meg ideiglenes elszállásolásuk is.

Mindazonáltal, a jelenleg Magyarországon tartózkodó menekültek életvitelszerű tartózkodást folytatnak, számukra a letelepedéssel, folyamatos tartózkodással kapcsolatos segítség nyújtása az elsődleges. Ez karakterében teljesen más feladat, mint az eddigiek, a humanitárius segélyezést követő cselekvési, fejlesztési segélyezési szint. Ennek érdekében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2015-ben megkezdett majd 2018-ban kibővített integrációs programját bővítette ki egyéb harmadik világból érkező menekültek, különös tekintettel az ukrán menekültek befogadására.

E program keretében az ukrán menekülteknek az alábbiakat nyújtjuk:

 • befogadás és az ahhoz kapcsolódó elsődleges feladatok
 • érkezést követően a honosításban, állampolgársági ügyintézésben való közreműködés és tartós életvitel megkezdése Magyarországon
 • szociális munkával integráció, pszichoszociális támogatása
 • életvitelszerű tartózkodás egyéb elemei, úgy mint egészségügyi ellátás, nyelvoktatás, inkulturáció, valamint munkaerő piaci integráció
 • családsegítővel történő utánkövetés, gondozás, kísérés
 • az egészségügyi állapot felmérésére (krónikus betegségek, gyógyszerigény stb.)
 • gyermekek esetében az iskolai végzettség elfogadtatása, iskolák folytatása
 • a munkatapasztalat felmérésére (korábbi munkák, képesítések, tapasztalatok, érdeklődés, más idegen nyelvtudás stb.) és munkaerőpiaci integráció
 • magyar nyelvoktatás
 • inkulturációs támogatás
 • csoportos valamint egyéni mentálhigiénés foglalkozások, pszichológus biztosítása
 • tárgyi és anyagi támogatás egyéni és családi szinten
 • egyéni lakások biztosítása (minden családnak külön otthon), teljes rezsi biztosításával, telefon, internet

E program keretében jelenleg, közel 500 ukrán családnak nyújtunk tartós, integrációs támogatást országos szinten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat keretében.

Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenysége a háború kitörése óta

Az ukrán háború kitörése óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 52 388 menekülőnek nyújtott segítséget, 253 millió forint értékű adományt osztott ki Magyarországon, és 183 tonna árut vitt Ukrajnába.

A harcok kitörése óta a Szeretetszolgálat 21 331 embert szállított tovább úti céljára, vagy szervezte meg utaztatását. Eddig összesen 9049 menekülőt helyezett el saját- vagy partnerszervezetek, támogatók által felajánlott szálláshelyeken, valamint 505 menekülőt részesített egészségügyi ellátásban.

A tartós élelmiszerek és higiéniai termékek fogadására megnyitott adománygyűjtő pontok országosan összesen 68 helyszínen működnek. A menekülők megsegítésére eddig kiosztott adományok értéke 253 millió forint. Ám a Magyarországon kiosztott adományok mellett a munka fontos részét képezi az Ukrajnában lévők megsegítése is, melynek érdekében eddig összesen 183 tonna, 192 millió HUF értékű adományt vittek az országhatáron túlra.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2023 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.