Jelentés 2: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

2300

Napi találkozások száma

15 000

Ellátottak száma összesen

900

Napi önkéntes dolgozók száma

500 tonna

Beérkezett tárgyi adományok összesen

490+ fő

Magyarországon elhelyezett menekültek száma

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

Nagyon nagyra értékelem magyar barátaink hosszú távú erőfeszítéseit a humanitárius segítségnyújtásban és mindenben, amit elértek.

Ban Ki-moon, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, 2012

Beregszász

A kárpátaljai területre érkezőknek legelőször a beregszászi Máltai Szeretetszolgálaton keresztül kezdődött meg a segítségnyújtás, akik a megyei válságstábbal működnek együtt. Az asztélyi határszakaszra kitelepülve jelenlétük folyamatos. Élelemet biztosítanak az odaérkezőknek. A kizárólag ukránul beszélő menekülőket Magyarországra való érkezésük megkönnyítése érdekében információs kísérő lappal látják el. Ezt a papírt a máltai segítők töltik ki, és többek között olyan információkat rögzítenek rajta, mint az érkező felnőttek és gyermekek száma, tervezett úti cél, van-e betegségük, szükségük van-e szállásra, és ha igen, mennyi időre.

Beregsurány

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat információs központként szolgáló fűtött sátrat állított fel a beregsurányi határátkelőnél, amit később 2 kilométerrel távolabb, a faluközpontba költöztettek. Ekkor a sátor felajánlott konténerekkel egészült ki, ahol megpihenhetnek az ideérkezők. A határátkelőtől a település központjáig az önkormányzat és más támogatók szállítják az érkezőket. Azokat, akiknek sem úticélja, sem fuvarja nincs, a máltaiak összekötik olyan személyekkel, akik szállást és szállítást ajánlottak fel. A Szeretetszolgálat mozgó konyhája és a helyi önkormányzat élelmet és forró teát, kávét biztosít a menekülőknek. Valamint az adományozók itt adhatják le felajánlásaikat.

Márokpapi

A Beregsurányhoz közeli Márokpapi település tornatermét a Máltai Szeretetszolgálat 80 fő fogadására, ideiglenes elszállásolására készítette fel.

Tarpa

A Máltai Szeretetszolgálat Tarpán egy 200 nm-es raktárat vehetett használatba, amit egy vállalkozó ajánlott fel a szervezet számára. Az első segélyszállítmány már be is futott. A raktár jelentősen meggyorsítja a beregsurányi határátkelőnél lévő Málta állomás ellátását, hiszen a szükséges felszerelést a közelből tudják szállítani.

Agárd

A légtérzár miatt Budapesten rekedt ukránok egy csoportját Agárdon szállásolták el a máltaiak. A Szeretetszolgálat agárdi ingatlanát felkészítették további menekülők fogadására, ideiglenes elszállásolására.

Budapest: Keleti pályaudvar

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Keleti pályaudvaron várja azokat a menekülteket, akik vonattal érkeznek a fővárosba. Ide nem a Záhonyból közvetlenül érkező vonatok futnak be, hanem más országokból érkező szerelvények, melyeken változó létszámban utaznak ukrajnai menekülők. A reggel 8 és este 9 – fél 10 között kb. óránként befutó vonatok egy lezárt vágányra érkeznek, így a menekülők számára történő segítségnyújtást nem lassítja a pályaudvaron átmenő forgalom. A máltaiak étel és ital biztosításán kívül információ nyújtással és széleskörű ügyintézéssel segítenek, a vonatjegyek intézésétől kezdve, valutaváltáson át a szálláshelyek intézéséig. Azokat, akik Budapesten igényelnek szállást, a Katasztrófavédelem fuvarozza. A továbbutazókat a Málta segíti praktikus tanáccsal. Azon keveseket pedig, akik repülővel folytatják útjukat, a Szeretetszolgálat munkatársai viszik ki a reptérre.

Budapest: Határ út

A Szeretetszolgálat Határ úti raktárközpontjában a máltaiak folyamatosan pakolják a segítségnyújtáshoz elengedhetetlen szükséges felszerelést – mint például felszolgálásra alkalmas mozgó konyha, vagy tisztálkodási szerek – amiket a menekültek számára szállítanak. A raktárban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is látogatást tett.

Egyéb

Folyamatosan zajlik az adománygyűjtés az adomanyozz.hu oldalon, ahova van, hogy óránként egymillió forint érkezik. Folyamatos továbbá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeinek felkészítése a menekültek befogadására, elszállásolására. Ezen kívül a Szeretetszolgálat az e célra létrehozott emailcímekre (ukranvalsag@maltai.hu és a karpataljaert@maltai.hu) érkező felajánlásokat koordinálva igyekszik becsatornázni a magánszemélyektől érkező anyagi, tárgyi és humánerőforrás beli segítséget.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Majoros Árpád Csaba

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2023 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.