Jelentés 3: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

2300

Napi találkozások száma

150 millió

HUF felajánlás az adomanyozz.hu-n keresztül

900

Napi önkéntes dolgozók száma

5 tonna

Adomány naponta Ukrajna felé

490+ fő

Magyarországon elhelyezett menekültek száma

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

Amit Krisztus kér: nem elvont elképzelések, hanem konkrét szeretet.

Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusa

Beregsurány

A beregsurányi határátkelőhöz közel lévő máltai segítőpont mára hatékonyan kialakított rendszer szerint működik, a helyi önkormányzattal, rendfenntartó szervekkel, önkéntesekkel szoros együttműködésben. A határon átkelőket buszokkal szállítják a település központjába átköltöztetett állomásra, ahol önkéntes tolmácsok segítségével felmérik, hogy kinek mire van szüksége, majd ennek megfelelően segítenek a fuvar, szállás megszervezésében – amelyek többnyire önkéntes felajánlásokból származnak.

A helyszínen zajló munka koordinálásához, a fuvarok szervezéséhez, az ügyintézéshez stabil hátteret ad a nap 24 órájában működő helyi diszpécser szolgálat, ami Márokpapiból Beregsurányba költözött át.

A rövidebb ideig várakozók a fűtött konténerben, illetve az önkormányzat épületében tudnak megpihenni, a késői órában érkezőket, vagy úticéllal egyelőre nem rendelkezőket pedig a tornateremben szállásolják el átmenetileg. A menekültek ételt és italt kapnak. Továbbá a helyszínen egészségügyi szolgáltató cég teherautója állomásozik, önkéntes orvossal, aki szükség esetén ellátást biztosít az érkezőknek.

A menekültek ellátása során a Málta különös figyelmet fordít a gyermekekre. A Máltai Játszóbuszok személyzete Beregsurányban és Márokpapiban is foglalkozásokat tart számukra: játszanak, rajzolnak, kézműveskednek velük, vagy szabadtéren rendeznek sorversenyeket, csapatjátékokat számukra.

A településen folyó munka zavartalanságát helyi rendőrök biztosítják, akik jelenléte garanciát jelent az ide érkező nők és gyermekek biztonságára is.

Ukrajnából érkeznek már papírok nélkül utazó családok is, akik esetében a továbbutazáshoz szükséges iratokat a térségbe kitelepült idegenrendészeti kirendeltségen, vagy a fehérgyarmati hivatalban intézik, ahová többször kellett beszállítani a családokat.

A hét folyamán a beregsurányi segítőpontra ellátogatott Stephanie Woldenberg, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közép-európai képviseletének vezetője, Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke kíséretében, akik elismerően nyilatkoztak a településen megvalósuló humanitárius tevékenységről.

Márokpapi

Az úticéllal egyelőre nem rendelkező családok egy részét továbbra is a helyi tornateremben szállásolják el, ahol a Máltai Játszóbusz személyzete foglalkozásokat tart a gyermekeknek. A hajlék mellett az ellátottak természetesen étel és italt is kapnak.

A segítségnyújtás koordinálását végző diszpécser szolgálat korábban Márokpapiban tevékenykedett, ám a hatékonyság fokozása érdekében a héten átköltözött Beregsurányba egy irodakonténerbe.

Tarpa

Tarpán egy helyi vállalkozó által rendelkezésre bocsátott raktárat Budapestről teherautókkal tölti fel a Szeretetszolgálat, ahonnan a beregsurányi segítőpont, valamint a Kárpátalján lévő beregszászi máltai szervezet készleteinek feltöltését három kisteherautó végzi.

Győr

Győrben, a vasútállomás előtti téren is segítőpontot állított fel a Máltai Szeretetszolgálat. A három konténerből álló állomáson, a Győri Egyházmegyei Karitásszal együttműködésben folyamatos ügyeletet biztosít. A beregsurányi segítőponthoz hasonlóan itt is élelemmel, vízzel, információval látják el a menekülőket, akiknek pedig nincs hová menniük, segítenek szállást szerezni: saját intézmény mellett például egy helyi iskola tornatermébe fogadtak be családokat, akik ellátásáról a Szeretetszolgálat gondoskodik.

A Máltai Szeretetszolgálat a városban kijelölt gyűjtőpontjain adományokat is fogad, amik raktározására a városvezetés egy helyiséget bocsátott a Szeretetszolgálat rendelkezésére.

Budapest: Piroska utca

Március 5-én Budapesten, az AEGON Piroska utcai oktatási központjában szállást nyitott a Szeretetszolgálat, ahol 2-4 ágyas szobákban helyezik el ideiglenesen a gyermekeikkel utazó édesanyákat.

Az 54 férőhelyes szállásra a Keleti pályaudvarra érkező családokat helyezik el 2-3 napra. Az épület üzemeltetéséről, az elhelyezett emberek ellátásáról is a felajánló gondoskodik, folyamatos máltai felügyelet mellett. A máltai kollégák játszósarokkal is készültek a gyerekeknek.

Budapest: Határ út

Az önkéntes segítséggel is megtámogatott Határ úti központi raktár nagy mennyiségű adományt fogad, aminek egy része Angliából, Németországból, Franciaországból, Svájcból és Ausztriából érkezett. A raktárból naponta 5 tonna adomány indul el a tarpai raktárba, amit onnan kisebb teherautókkal visznek tovább Kárpátaljára. A szállítmányok változó idő alatt jutnak át a határon, de a szállítás folyamatos a beregszászi máltai szervezet igényei szerint.

Budapest: Keleti pályaudvar

A Máltai Szeretetszolgálat a Keleti pályaudvaron továbbra is várja a vonattal érkező menekülteket, reggel 7 és este 11 között – a vonatok érkezéséhez igazodóan. A pályaudvaron működő információs ponton a máltai kollégák mellett rengeteg önkéntes dolgozik – tolmácsok, segítők –, valamint az adományok is folyamatosan érkeznek.

Az ügyintézés mellett ételt, italt, higiénés szereket, és szükség szerint vény nélküli gyógyszereket is biztosít a máltai segítőpont. Továbbá lehetőség van mobiltelefonok, elektronikai eszközök töltésére, és ingyenes wifi hozzáférés is biztosított a helyszínen.

Ferenc pápa követe látogatóban

Ferenc pápa követe, Michael Czerny bíboros Magyarországra utazott azzal a megbízással, hogy találkozzon az ukrajnai háború elől menekülőkkel és az őket segítő szervezetekkel. Ennek keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenységének több helyszínén is járt. A bíboros első útja Budapesten a Keleti pályaudvarra vezetett, ahol megnézte, hogyan segít a Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász a menekülteknek. A fővárosban ezen kívül meglátogatta a Piroska utcai ideiglenes befogadó szállást is. Járt a beregsurányi segítőponton, valamint ellátogatott a határon túlra a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálathoz is. A pápai követ elismerően nyilatkozott a látottakról és megköszönte a máltaiak munkáját.

Egyéb

A karitatív szervezetek közötti munkamegosztás eredményeképpen a Máltai Szeretetszolgálat működteti azt az adatbázist, amelyben a szállásfelajánlásokat összesítik. Az adatbázist a Miniszterelnökség egyházi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárának hivatala is használja.

Szombat (03.05.) estig ennyi szállásfelajánlás érkezett az összes karitatív szervezethez:

  • 301 db szállásfelajánlás országosan
  • 4 422 db férőhely
  • 66 db budapesti helyszín
  • 235 db vidéki helyszín
  • 287 db magán felajánlás
  • 14 db egyéb (cég, önkormányzat, nonprofit)

A Máltai Szeretetszolgálat webes felületet alakított ki az önkéntesek fogadására. Az oldalon részletes kérdéssor megválaszolásával lehet a beosztáshoz és kiválasztáshoz szükséges adatokat megadni, hogy használható nyilvántartás álljon rendelkezésre. A felület ezen a linken közvetlenül elérhető: https://segitenek.maltai.hu/

Bár lassuló ütemben, de továbbra is érkeznek felajánlások a karpataljaert@maltai.hu email címre, amit nyolcan dolgoznak fel, válaszolnak meg, és koordinálják, szervezik a segítségkérők és felajánlók összekapcsolását. A Szeretetszolgálatot támogatni kívánó emberek továbbra is 24 órán belül választ kapnak levelükre.

Kezdőkép: Magyar Kurír

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Majoros Árpád Csaba

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2023 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.