Jelentés 11: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

52388

Fő menekülőnek nyújtott segítség

253

Millió HUF értékben kiosztott adomány

21331

Fő tovább utazásának segítése

9049

Fő menekült elszállásolása

68

Adománygyűjtő pont országosan

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

Nagyon nagyra értékelem magyar barátaink hosszú távú erőfeszítéseit a humanitárius segítségnyújtásban és mindenben, amit elértek.

Ban Ki-moon, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, 2012

Ezer menekültet szállásoltak el a Piroska utcában

56 nap alatt közel ezer ukrán menekült talált menedéket a Máltai Szeretetszolgálat ideiglenes befogadóközpontjában a Piroska utcában. Az Aegon 27 szobás oktatási központját két hónapra adták át a Szeretetszolgálatnak, amit március 5-én reggel vette át a szervezet, és aznap estére gyakorlatilag megtelt a szálláshely. Az oktatási központot április végén vissza kellett adni, 20-a után a szállások kiosztásával megbízott diszpécser már nem irányított ide menekülteket, és az utolsó napig, április 28-ig maradt lakókat a Rimaszombati úton lévő kollégiumba helyezték át.

Beregszászon újra töltik és fogyasztják a készleteket

A Máltaiak munkája Kárpátalján is némileg átszerveződött – az azonnali intézkedéseket felváltotta a tapasztalatokon alapuló rutin, s a beregszászi máltai csoport vezetője, Makuk János ennek szellemében alakította ki az új raktár működési rendjét is: hétfőn és csütörtökön fogadják a beérkező szállítmányokat, kedden, szerdán és pénteken történik a kiszállítás, a raktár belső szervezése pedig szombatonként valósul meg. Az előző telephelyen a folyamatok nem voltak elkülönítve, és az első hetekben a szállítások néha késő este érkeztek.

Az új raktár egy 5500 négyzetméteres nagy létesítmény, több csarnokkal és irodaházzal. Az előző adományraktár egy ipari létesítményben volt a városba vezető út mentén, azonban azt a helyet a hadsereg adminisztratív központja vette át, hogy a helyet golyóálló mellények varrására használják. Az új helyszínt egy évre bérelte ki a Szeretetszolgálat, és itt sokkal jobbak a körülmények. A beregszászi máltaiak eddig 260 tonna árut kaptak és valamivel több mint 120 tonnát szállítottak, elsősorban a menekülteket kiszolgáló partnerszervezeteknek, ami május 3-ig 78 szállítmányt jelentett. A célállomások között volt Harkiv, Kijev és több Kárpátokon túli ukrán település. Az adományok összeállításánál figyelembe veszik, hogy hány gyermek van a szolgáltató központban, illetve, hogy az adott helyszínen működő konyhák kicsik vagy nagyok.

Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenysége a háború kitörése óta

Az ukrán háború kitörése óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 52 388 menekülőnek nyújtott segítséget, 253 millió forint értékű adományt osztott ki Magyarországon, és 183 tonna árut szállított Ukrajnába.

A harcok kitörése óta a Szeretetszolgálat 21 331 embert szállított tovább úti céljára, vagy szervezte meg utaztatását. Eddig összesen 9049 menekülőt helyezett el saját, vagy partnerszervezetek, támogatók által felajánlott szálláshelyeken. Valamint 505 menekülőt részesített egészségügyi ellátásban.

A tartós élelmiszerek és higiéniai termékek fogadására megnyitott adománygyűjtő pontok országosan, összesen 68 helyszínen működnek. A menekülők megsegítésére eddig kiosztott adományok értéke 253 millió forint. Ám a Magyarországon kiosztott adományok mellett a munka fontos részét képezi az Ukrajnában lévők megsegítése is, melynek érdekében eddig összesen 183 tonna, 192 millió HUF értékű adományt vittek az országhatáron túlra.

Tevékenységek országos szinten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat továbbra is országos szinten folytatja az Ukrajnából érkező menekülők megsegítését, így többek között Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Győrött fogadja az érkező családokat, akiknek az igényekhez igazodóan segít – ideiglenes szállás biztosításában, fuvar szervezésében stb. A segítő hotspotok mellett a rászorulók ellátását kiterjedt logisztikai hálózat segíti, országszerte található raktárakkal és adománygyűjtő pontokkal. Továbbá szintén országos szinten valósul meg ideiglenes elszállásolásuk is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenységeinek konkrét helyszínei a hetente frissülő térképünkön látható.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2022 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.