Jelentés 14: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részvétele és érintettsége az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus humanitárius következményeiben

ÁTTEKINTÉS SZÁMOKBAN

52388

Fő menekülőnek nyújtott segítség

253

Millió HUF értékben kiosztott adomány

21331

Fő tovább utazásának segítése

9049

Fő menekült elszállásolása

68

Adománygyűjtő pont országosan

Térkép – Humanitárius segítségnyújtás Magyarországon és a határon túl

Nagyon nagyra értékelem magyar barátaink hosszú távú erőfeszítéseit a humanitárius segítségnyújtásban és mindenben, amit elértek.

Ban Ki-moon, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, 2012

Segélykártyák Beregszászon

Május 27-én indul a beregszászi járásban a segélykártyák rendszere. A bárki által igényelhető kártya tulajdonosainak élelmiszer-egységcsomagokat oszt a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat. A térségi modellprogram egy központi nyilvántartást hoz létre a rászorulók által felvett támogatásokról. A rendszerben a különböző karitatív szervezetek és az önkormányzatok által adott segítségnyújtást rögzítik. Az adatbázis lehetőséget ad a párhuzamosan, több helyen is igénybe vett ellátások kiszűrésére, a rászorulók által elérhető támogatás szabályozására.

A központi nyilvántartás alapötletét hetekkel korábban a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat vetette fel, azzal, hogy intelligens kártyákat fejleszt, amelyek segítségével pontosan nyomon követhető, hogy a segítséget kérők mikor, melyik szervezetnél milyen támogatásban részesültek – ez felelősebbé, igazságosabbá, átláthatóbbá teszi az elosztást.

Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenysége a háború kitörése óta

Az ukrán háború kitörése óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 52 388 menekülőnek nyújtott segítséget, 253 millió forint értékű adományt osztott ki Magyarországon, és 183 tonna árut szállított Ukrajnába.

A harcok kitörése óta a Szeretetszolgálat 21 331 embert szállított tovább úti céljára, vagy szervezte meg utaztatását. Eddig összesen 9049 menekülőt helyezett el saját, vagy partnerszervezetek, támogatók által felajánlott szálláshelyeken. Valamint 505 menekülőt részesített egészségügyi ellátásban.

A tartós élelmiszerek és higiéniai termékek fogadására megnyitott adománygyűjtő pontok országosan, összesen 68 helyszínen működnek. A menekülők megsegítésére eddig kiosztott adományok értéke 253 millió forint. Ám a Magyarországon kiosztott adományok mellett a munka fontos részét képezi az Ukrajnában lévők megsegítése is, melynek érdekében eddig összesen 183 tonna, 192 millió HUF értékű adományt vittek az országhatáron túlra.

Tevékenységek országos szinten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat továbbra is országos szinten folytatja az Ukrajnából érkező menekülők megsegítését, így többek között Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Győrött fogadja az érkező családokat, akiknek az igényekhez igazodóan segít – ideiglenes szállás biztosításában, fuvar szervezésében stb. A segítő hotspotok mellett a rászorulók ellátását kiterjedt logisztikai hálózat segíti, országszerte található raktárakkal és adománygyűjtő pontokkal. Továbbá szintén országos szinten valósul meg ideiglenes elszállásolásuk is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius tevékenységeinek konkrét helyszínei a hetente frissülő térképünkön látható.

Fotók: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Ukrán válság – Segítségnyújtás a menekülőknek

Az alábbi gomra kattintva küldheti támogatását

© 2023 Minden jog fenntartva! Hungarian Charity Service of the Order of Malta Az honlapon közölt tartalmak, képi és írásos elemek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és azok készítőinek szellemi termékei és tulajdonát képezik. Átvetelük, újra közlésük, további felhasználásuk egyéb célokra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat előzetes engedélye, hozzájárulása nélkül etikátlan és nem megengedett. Ez a nyilatkozat a szerzői jogról szóló törvényben foglaltak szerint tiltó nyilatkozatnak minősül. A 2017. évi LXXVI. törvény alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldről támogatott szervezetnek minősül.